Virtuální realita
na vašem zařízení!

Jak se staví sen – 8. díl

Tentokrát se byt nejen přestavoval, ale i sháněl. Nové bydlení pro tatínka a syna vypadá krásně. Tatínek Václav žije se svým synem Vašíkem sám. Maminka od nich před několika lety odešla, následně Vašíkovi diagnostikovali svalovou dystrofii, genetickou vadu, kterou nelze léčit a která jej může upoutat na invalidní vozík. Tatínek se synem bydlí v nevyhovujícím pronajatém bytě o velikosti 2+kk. Majitel sice rekonstrukci dovolí, ale tým pořadu „Jak se staví sen“ napadne ještě jiné řešení.

Původní byt by totiž ani po rekonstrukci nemohl být bezbariérový. Iva Kubelková tak zavolá své kamarádce z modelingu Olze, protože ví, že pronajímala byty. Olga má jeden vyhovující byt se stejnou dispozicí, a tak se designeři Martina Pištěláková a Jan Bek pustí do rekonstrukce.

Proměnu je potřeba vzít pěkně z gruntu. Nový byt je také panelákový, takže bylo potřeba odstranit původní jádro a nahradit ho malou, ale praktickou koupelnou. Místo designeři ušetřili tak, že přesunuli pračku a sušičku do kuchyně. Tu jasně oddělili od obývacího pokoje. Kuchyň je teď v moderní černé barvě.

Pokládka vinylové podlahy

Do bytu pana Václava designéři vybrali vinylovou podlahu Fatraclick. Na podklad jsme umístili parozábranu a na ni jsme pokládali vybranou plovoucí podlahu. Často se před pokládkou plovoucí vinylové podlahy podklad nejprve stěrkuje. Nicméně z důvodu úspory času a zhodnocení rovinnosti podkladu jsme se rozhodli tentokrát stěrku vynechat.

Velice důležitou částí proměny byl dětský pokojík pro Vašíka, který mu musí umožnit pohodlné bydlení, ve kterém se bude snadno pohybovat. Pokoj dostal originální samolepku na stěnu a netradiční postel. Celý byt je v elegantním a jednoduchém skandinávském stylu a koupelnu zdobí originální industriální obklady.

Hodnocení designérů:

„U této proměny jsme od začátku věděli, že budeme chtít pracovat se stylem interiéru vhodným pro panelákové byty. Věděli jsme také, že nebude lehké vymyslet dispozici kuchyně tak, abychom ji co nejvíce rozšířili a do bytu dostali, mimo jiné, také jídelní stůl, u kterého by se oba Vaškové pohodlně najedli. Nakonec jsme vymysleli trošku atypické řešení kuchyňské linky, do které se nám podařilo dostat dokonce i pračku a sušičku, myčku, troubu a zmíněný jídelní stůl. Díky pračce a sušičce v kuchyni jsme nemuseli až tak bojovat s místem v koupelně. Zásadním problémem však byl stavební plán, jak vymyslet celou rekonstrukci v tak krátkém čase. Rozhodovali jsme se, jestli budeme původní jádro demontovat jen částečně, nebo to vezmeme tzv. ‚z gruntu‘. Vyhrála druhá varianta. Výzvou této proměny tak byl rozhodně čas v kontextu s rozsahem celého projektu, návaznost všech profesí a dokončení interiéru tak, jak jsme ho navrhli.

Styl nového interiéru je moderní, vhodný do bytu v panelovém domě, s použitím kontrastních barev černé a bílé, doplněné šedou a přírodními prvky dubového dřeva. Návrh kuchyňské linky ve dvou barvách vznikl z důvodů částečného umístění linky ‚v nice‘ a následného pokračování skříněk do prostoru obývacího pokoje. Zvolenými barvami jsme tak jasně vymezili, kde je prostor niky a kde začíná už obývací pokoj. Jelikož byl původní byt plný fotografií malého syna, chtěli jsme fotky trošku originálnějším způsobem přenést do bytu nového. Z toho vznikl nápad lanové stěny za sedací soupravou. Pokojíček pro malého Vašíka jsme chtěli vytvořit tak, aby byl pro něj určitým způsobem co nejvíce nadčasový. Zároveň jsme mu chtěli dát ‚rozhled na svět okolo‘. S vlastnoručně malovanou kresbou od malířky se nám to snad povedlo. Koupelnu jsme se snažili řešit co nejvíce prostorně, jak to jen šlo s ohledem na budoucí předpokládané obtíže malého Vašíka. Z důvodů malé velikosti koupelny jsme použili na podlahu i stěny jednotný obklad, abychom stěny nijak nevymezovali, ale naopak celou místnost pohledově uklidnili.“

Tahle proměna byla poslední v sezoně. Děkujeme všem divákům a příznivcům pořadu, a pokud si chcete připomenout minulé díly, mrkněte se zde do archívu všech dílů.

Společnost V-PODLAHY byla tak několik měsíců součástí této úžasné party lidí, kteří mají potřebu pomáhat.


Celou proměnu si můžete prohlédnout zde.