Bydlení plné přírodních materiálů pro tatínka a syna | Jak se staví sen 3. díl

Tomáš Hlinka to neměl v životě jednoduché. Jako malý prodělal několik operací srdce a teď sám vychovává syna Vítka. Tomášova partnerka zemřela na rakovinu. Tomáš si přál proměnit chodbu a dětský pokoj, nakonec ale designéři zrekonstruovali skoro celý byt.

Panelákový byt sloužil Tomášovi jako mládenecké bydlení, časem se k němu nastěhovala jeho partnerka a společně zvládli opravit obývák a ložnici. Z původní pracovny chtěli udělat dětský pokoj. To už ale nestihli. Smrt partnerky byla pro Tomáše krutou ranou. Se synem mu nyní pomáhají obě babičky. Tomáš musel opustit zaměstnání a odejít na rodičovskou dovolenou. V proměně si nejvíce přál pokojík pro svého syna.

Vyrovnání výškových rozdílů podlahy

Při rekonstrukci podlahy bylo potřeba vyřešit sjednocení rozdílných výšek podlah v jednotlivých pokojích. Před nanesením stěrky jsme podklad nejprve penetrovali disperzní cementovou penetrací UZIN PE 630, která je vhodná pro dřevěné podklady. Pro základní vyrovnávku jsme museli použít stěrku, která má v místě parket speciální rohož (UZIN RR 201). Rohož se do stěrky ponoří a vytvoří tenkou armaturu. Tím pádem je stěrka mnohem pevnější, než kdyby ležela pouze na betonu. Jako podlahovou krytinu vybrali designéři vinylovou podlahu Thermofix. Pro nalepení samotných vinylových dílců jsme použili lepidlo s vysokou pevností ve střihu UZIN KE 66.

cementova penetrace UZIN PE 630
lepidlo s vysokou pevností ve strihu UZIN KE 66
rohož UZIN RR 201





Měnil se nejen dětský pokoj

Když designéři Kamila Douděrová a František Kobližka uviděli Tomášův byt, bylo jim jasné, že pokojíčkem to nemůže skončit. Protože je Tomáš ekolog, zvolili přírodní materiály a barvy. Použili také nábytek z kartonu, který je stejně odolný jako ten dřevěný a dá se snadno recyklovat. Často se během proměn designéři zbaví veškerého starého vybavení, tentokrát ale dva kusy nábytku zachovali. Jen je oblékli do nového kabátu. Vestavěnou skříň, která dělila pokojíček od ložnice, by bylo složité demontovat a navíc byla praktická. Designéři ji proto natřeli křídovou barvou, která se dá aplikovat přímo v interiéru a nezapáchá. Druhým zachovaným kouskem se stala bytelná komoda v obývacím pokoji. Opět dostala nový nátěr, díky kterému vypadá skoro jako starožitný kus nábytku.

Hodnocení designérů

Architekt František Koblížka zhodnotil rekonstrukci bytu: „U pana Hlinky v Ostravě to byl okamžitý spontánní nápad hned po cestě domů. Pan Hlinka se zmínil, že se zesnulou manželkou studovali ekologii a že se oba snažili žít v souladu s přírodou, upřednostňovali přírodní materiály, úsporné zdroje atd. Možná trochu prvoplánově, ale chytili jsme se toho. Jediný technický problém byl v podlaze v předsíni, která byla v hodně špatném stavu. Musela se vyrovnávat výška s navazujícím obývacím pokojem a bylo nutné srovnat nerovnosti po probourání příčky mezi kuchyní a obývákem.“

Designéři použili na podlahu lepený vinyl Thermofix od společnosti V-PODLAHY, v dekoru Tis horský, který úžasně podtrhl celou přírodní atmosféru proměny.

Paní Ing. Arch. Kamila Douděrová shrnula proměnu: „Myšlenku ekologie jsme pak rozvinuli v použití přírodního kartonového nábytku, obkladu stěny přírodním dřevem doplněným mechovými obrazy, původní masivní dřevěnou komodu jsme zachovali, jen jsme ji natřeli ekologickými křídovými barvami. V dětském pokoji jsme se snažili navázat, zvolili jsme kartonové poličky, hračky. Starou šatní skříň jsme natřeli také ekologickou křídovou barvou.“


Celou proměnu si můžete prohlédnout zde.